93 788 63 05 · 647 596 044

emi@carrerasdental.com

Realment funcionen els xiclets per a millorar la salut bucal?

Funcionen els xiclets de xilitol? - Blog Carreras Dental

Realment funcionen els xiclets per a millorar la salut bucal?

20 minuts després de menjar és quan comencen a actuar els bacteris a la nostra boca, aprofitant restes de menjar, especialment els sucres que hi hagin pogut quedar entre les dents.

A conseqüència d’aquest fet, es produeixen metabolits que acidifiquen la boca.

El problema s’origina quan l’esmalt, malgrat ser molt dur, no resisteix massa bé els ambients àcids, de manera que va perdent duresa i s’eliminen minerals, provocant la coneguda caries.

I aquí és on actuen els xiclets que trobem al mercat, ja que pretenen contrarestar aquesta situació a diferents nivells.

Els xiclets que s'anuncien com a milloradors de la salut bucal pretenen actuar a diferents nivells. Però no tot són avantatges...

La primera cosa que es busca és eliminar els sucres de la boca emprant el conegut xilitol, un edulcorant en el qual no hi fermenten els bacteris.

També pretenen actuar fent que la boca produeixi més saliva, ja que el simple fet de mastegar ja se’n fabrica, i aquest fet contribueix a neutralitzar i eliminar part de l’àcid que es forma.

I també hi ha un tercer element que és de fregament, ja que la mateixa goma que està formada el xiclet ja pot fer arrossegar aquestes restes alimentàries que queden entre les dents. No obstant, aquest factor no substitueix l’efecte aconseguit amb un bon raspallat de les dents.

Però lamentem dir-vos que no tot són avantatges…

I és que dins les inconvenients trobem l’alteració del funcionament de l’articulació temporomandibular (ATM), a conseqüència de la sobrecàrrega que es pot produir durant l’excés de masticació. I és que es podria crear un desgast d’aquesta articulació o clicks articulars (alteració que també apareix en situacions d’estrés a causa d’apretaments involuntaris).

I com a efecte secundari a aquesta masticació intensa, podem provocar una sobreproducció d’àcids gàstrics, ja que aquest s’activa amb la masticació i es prepara per un aliment que, en realitat, no arribarà a baixar mai…

Així doncs, tal i com es va concloure en una revisió dels estudis científics feta per l’Associació Americana de Dentistes al 2011, els xiclets de xilitol poden ajudar a reduir sensiblement l’aparició de la càries sempre i quan estiguin combinats amb altres mètodes, com és una dieta moderada en sucres simples i el raspallat de les dents amb una pasta de dents fluorada.

Si tens qualsevol consulta ja saps que ens pots preguntar sense compromís, que t’assessorarem a cuidar de la teva boca i el teu somriure!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Open chat
1
Vols parlar amb nosaltres?
Carreras Dental
Hola!

En què et podem ajudar?